Til jobsamtale – du skal ind i kampen!

Du skal til jobsamtale. Du tager pænt tøj på og møder op til samtalen med dine eksamensbeviser etc. Etiketten omkring samtalen kender du. Det forventes, at du siger ”Tak fordi jeg må komme” og ”ja tak”, hvis du bliver budt kaffe eller vand. Men har du også husket at tage dét med til samtalen, som virkelig tæller? Passionen for virksomheden og jobbet…..

Formalia

Når ovenstående formalia er på plads, skal du fortælle lidt om dig selv. Herefter fortæller arbejdspladsen om virksomheden, opgaverne og indholdet i jobbet. Slutteligt taler I om løst og fast, du giver hånd, går ud af døren. Din jobsamtale er færdig! Du har forsøgt at svare korrekt på alle spørgsmål, og du kan nu kun håbe på, at det svar du snart modtager bliver positivt.

Virksomhedens fremadrettede perspektiv

For en kort stund så prøv at forestille dig, at det var dig, der var virksomheden, og du skulle interviewe 4-6 personer om præcis de samme emner, hvor du følger den samme fremgangsmåde med de samme spørgsmål.

Lad det være sagt med det samme – det kan godt blive en smule udfordrende, når du hører det samme svar for fjerde gang. Er der flere kandidater med i opløbet, så kræver det at intervieweren er god til at tage noter. Ellers smelter kandidaterne sammen.

Det som virksomheden ultimativt søger hos kandidaterne i interviewrunden, er at spotte en kommende medarbejder der skiller sig ud og kan gøre en forskel for virksomheden i fremtiden. En ny medarbejder der kan skabe udvikling, fremdrift og naturligvis indtjening. Ansættelsesudvalget skal således kunne fornemme kandidatens passion for de nye muligheder! Kan det ikke fornemme denne, er du blot en af mange ansøgere, og du er ude. Så enkelt er det.

Kandidatens fortidsperspektiv

En af de største fejl kandidater til samtale ofte begår er, at de anlægger og fastholder fortidsperspektivet. Underforstået at kandidaten taler i en uendelig strøm om fortræffelighederne i det nuværende/tidligere job eller den uddannelse de netop har færdiggjort. Selvfølgelig skal fortiden anskueliggøres, den ligger jo til grund for invitationen til samtalen. Men for din kommende arbejdsgiver handler det aktuelt om en ting – din nysgerrighed og dit mulige match til virksomheden og det nye job. Derfor vurderes der på, om du har drivet og lysten til at bidrage til fremtiden. Kort og måske lidt provokerende sagt: hvis du er så glad for dit tidligere job eller at uddanne dig, hvorfor har du så søgt det nye job?

Husk: Du er til jobsamtale – du skal ind i kampen!

Mind set – not skills set

Hvis du er nyuddannet, ved du det måske, og arbejdsgiveren ved det helt sikkert. Når du kommer direkte fra universitetet eller en anden uddannelse, så er det først, at du skal til at lære. Faktisk er der en del arbejde i at nedtone de til tider hæmmende, akademiske/uddannelsesmæssig rammer, du gennem uddannelsen har tillært dig.

Derfor drejer din jobsamtale sig også mere eller mindre om at afdække mind-set frem for skills-set. Du besidder sandsynligvis alligevel ikke alle de kompetencer, virksomheden efterspørger i starten.

Derfor er der som nævnt én overordnet ting, du bliver nødt til at tage stilling til, inden du tager til jobsamtalen: ”hvordan viser jeg min passion for netop denne virksomhed/stilling?”. Sørg for at finde nogle formuleringer, hvor betydningen fremhæver, hvad denne stilling kan tilføre virksomheden, dig og din erhvervskarriere. Det kunne f.eks. være et spørgsmål om, hvordan arbejdspladsen understøtter, at medarbejderne er de skarpeste på markedet, eller hvordan du i samarbejde med virksomheden bliver den bedste til det, som stillingen indebærer.

Husk som angivet ovenfor, at arbejdsgiveren har én dagsorden. Nemlig at finde den person, der bedst kan understøtte forretningen og indirekte eller direkte generere indtjening. Når du fortæller om de muligheder, stilling giver dig på kort og længere sigt, udstråler du én af de ting, alle arbejdsgivere sukker efter – din passion efter jobbet!

Og netop passionen er dét dit kropsprog skal signalere i alt hvad du siger og gør. Hvis du siger alle de rigtige ting, uden at dit kropsprog underbygger dine ord, kommer det til at virke som tomme floskler, som du blot lirer af fordi, etiketten foreskriver det. Så hellere sige noget, som måske ikke er helt så gennemtænkt, men hvor alle fibre i din krop signalerer, at du bare MÅ have jobbet.

Tillykke med jobbet

Så kære kandidat til jobsamtale – du skal ind i kampen! Vær stolt – meget stolt – af det du har uddannet dig til, dine tidligere erfaringer, resultater og tilegnede kompetencer. Men vær for din egen skyld i endnu højere grad forberedt, fokuseret, nysgerrig og passioneret omkring mulighederne i dit kommende job hos din nye arbejdsgiver.

Så er jobbet dit. Tillykke med jobbet.

Avatar photo
MML

Morten Madsen har mere end 20 års erfaring som Koncern HR-chef og Rekrutteringsansvarlig. Han har en HRD erhvervsdiplomuddannelse, er uddannet Business Coach og er certificeret i GARUDAs og Thomas International´s personprofilværktøjer.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *