Leder du efter dit næste job?

Leder du efter dit næste job? Så får du her et par gode råd at reflektere over. Vi vil nemlig gerne, at du og din kommende arbejdsgiver kommer godt fra start. Vores håb er, at jeres ”forhold” forhåbentlig skal bestå og udvikle sig i mange år ud i fremtiden.  

Hvis du er jobsøgende, er der flere områder, der er lige så basale, som når du leder efter en ny partner i kærlighedslivet. F.eks. skaI du og din kommende arbejdsgiver også passe sammen.

Selvfølgelig må og vil der være forskelligheder og diskussioner. Dog er det essentielt, at der er en grundlæggende fælles forståelse af værdier, retning og ambitioner.

Ligeledes skal begge parter i høj grad ville det samme. Og I skal ville det sammen.

Vores opgave som rekrutteringskonsulenter er ikke alene at sikre, at du passer til virksomheden. Vi skal også sikre, at virksomheden passer til dig. Ellers bliver det aldrig et godt match, der holder på den lange bane.

Enhver står selvfølgelig sig selv nærmest. Som kandidat er det dig, der har det afgørende ansvar for at sikre, at stillingen og virksomheden er det rigtige for dig. Hvis ikke du tager det ansvar på dig, gør vi det, og det er ikke nødvendigvis optimalt. Du kender forhåbentlig dig selv bedre, end vi gør.

Vi vil i denne blog gerne dele et par betragtninger med dig, der er overvejer, eller måske er i spil til, dit næste job.

Vær ærlig over for dig selv

Du skal kalibrere dine personlige ambitioner efter virksomhedens mål og retning. Det gælder både inden du takker ja til stillingen og løbende, når du sidder i den.

For hvis du i processen fornemmer, at dit ambitionsniveau er et andet end din kommende leder, bestyrelsen eller ejerne af virksomheden vil det, er I ikke et godt match.

Og det skylder du både virksomheden, og ikke mindst dig selv, at være opmærksom på.

Brug din selvindsigt

Dette kræver en dyb selvindsigt, hvilket i øvrigt også er en af grundforudsætningerne for generelt at få succes i et job. At du ved, hvad der driver og motiverer dig som menneske og kommende medarbejder. Hertil kommer, at du har en klar holdning til, hvad virksomheden har brug for, og hvilken retning den skal i.

Når jeg mener, at du skal kende dig selv og være ærlig over for dig selv, så gælder det ikke kun dine faglige forudsætninger. Det gælder i lige så høj grad din personlighed. Du har formentlig i sin tid valgt din faglige rejse på baggrund af din personlighed, og det er naturligvis noget vi er opmærksomme på.

Det er næppe en god idé, hvis vi rekrutterer en udviklingsorienteret medarbejder til en virksomhed, hvis primære udfordring er konsolidering.

Lige så lidt som det i udgangspunkt er en dårlig idé at indsætte en konsoliderende profil i en virksomhed, hvis primære udfordring er vækst og udvikling. Så langt, så godt.

Det er vi som rekrutteringsspecialsiter fuldt ud klar over og naturligvis meget fokuserede på.

Men titler og faglighed siger langt fra alt. Derfor er det afgørende, at du er ærlig og åben, både over for dig selv og os omkring din personlighed, og om hvad der driver og motiverer dig. Leder du efter dit næste job skal der derfor overensstemmelse mellem, hvor virksomheden vil hen, og hvad du er drevet af.

Vær kritisk

Hvis du kender dig selv, så ved du instinktivt også, hvad der er rigtigt og forkert for dig. Men for at vide om den stilling du er i spil til, nu også er noget for dig, er du nødt til også at kende virksomheden.

Det betyder, at du som kandidat skal være opsøgende, nysgerrig og kritisk for at give både dig selv, os og virksomheden det bedste beslutningsgrundlag.

Du skal danne dig et klart indtryk af kulturen i virksomheden og forsøge at afkode de strategiske udfordringer, den måske står over for. Qua vores rolle i processen kender vi virksomheden grundigt, og vi gør alt hvad vi kan for at fortælle dig, hvad vi ved.

Men selvom virksomheden har entreret med os for at finde dig, er det ikke sikkert, at vi har fået alle de oplysninger, du personligt har brug for.

Vær derfor kritisk og spørg ind til det, du gerne vil vide. Og hvis ikke, du kan få de svar, du har brug for, så bed eventuelt om at tale med de i virksomheden, der eventuelt kan give dig dem.

Vær tålmodig

Vi mænd kunne ofte – og måske med fordel – lære noget af det modsatte køn. Hvordan det? Jo, kvinder er i højere grad end mænd udstyret med en vis skepsis og tvivl. Og de er ofte langt mere tålmodige.

Det betyder blandt andet, at kvinder som regel også er bedre til at få stillet de spørgsmål, jeg omtalte ovenfor. De er tillige mere kritiske – både over for sig selv og andre – end mænd.

Dertil kommer, at vi mænd i højere grad end kvinder er drevet og motiveret af konkurrence og af at vinde. Og næsten for enhver pris.

Hvis dette er dit udgangspunkt, er du i overhængende fare for at træffe beslutninger på et ikke fuldt oplyst grundlag. Og den slags beslutninger er sjældent rigtige.

Der er ligeledes blandt mænd en vis tilbøjelighed til at tro, at de robuste og ”stress-ignorante” altid vil vinde sine kampe.

Det er der en vis sandhed i. Men bagsiden af medaljen er, at robuste og ”stress-ignorante” personer ofte ikke reflekterer nok. Derfor har de ikke den fornødne åbenhed, ærlighed, selvindsigt og menneskelige indsigt til at mærke efter, hvad der er rigtig og forkert. Hverken over for sig selv eller for andre.

En rekrutteringsproces er således ikke en konkurrence, du skal vinde for enhver pris. Nogle gange kan du stille op til den forkerte konkurrence. Så er det bedste du kan gøre at træde ud af konkurrencen og vente på den næste mulighed.

Det kræver både selvindsigt og tålmodighed. Dyder, du med sikkerhed også kan drage nytte af, når du på et tidspunkt lander i den for dig helt rigtige stilling.

Held og lykke med at finde dit næste job.

Avatar photo
MML

Morten Madsen har mere end 20 års erfaring som Koncern HR-chef og Rekrutteringsansvarlig. Han har en HRD erhvervsdiplomuddannelse, er uddannet Business Coach og er certificeret i GARUDAs og Thomas International´s personprofilværktøjer.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *