Jobsamtalen – drop eller udskyd dette

Forud for en samtale får man ganske ofte alverdens gode råd med fra gud og hver mand. ‘Husk at virke interesseret’. ‘Vis, at du brænder for opgaven’. ‘Stil spørgsmål der viser, at du har tænkt over mulighederne’……

Alle råd er givetvis velmente og handler udelukkende om, at dit netværk vil hjælpe dig med at lande jobbet. Men der er altså nogle råd, som du skal overveje, inden du kaster dig hovedkulds ud i at følge dem.

Selvom det altid er godt at stille spørgsmål, nytter det ikke noget at buse ud med alle dem, der dukker op i hovedet på dig i løbet af samtalen. Nogle spørgsmål bør du droppe, mens andre bør udskydes, indtil du er lidt tættere på en underskrevet kontrakt.

Her får du eksempler på 6 spørgsmål, som du – hvis de dukker op i løbet af jobsamtalen – bør droppe eller udskyde for en stund.

Drop: Kan du fortælle mig mere om virksomheden?

Nej, det kan virksomheden ikke. For du ved selvfølgelig allerede alt, hvad de kan fortælle dig. Inden samtalen har du naturligvis forberedt dig så godt som overhovedet muligt og researchet dig frem til alt, hvad der er værd at vide om den virksomhed, du er til samtale hos.

Vend i stedet bøtten på hovedet og spørg ind til noget, du lige har læst om virksomheden. For eksempel ‘Jeg læste, at I lige er blevet kåret som gazelle-virksomhed. Er der planer om en omsætningsfordobling igen næste år?’ (Og så har du selvfølgelig dit bud med, hvordan du kan medvirke til det).

Generelt bør du til samtaler droppe alle spørgsmål, som du selv kan finde svaret på. På den måde undgår du at fremstå som uengageret eller som om, at dette job bare er et blandt mange for dig.

Drop: Holder virksomheden øje med medarbejdernes internetbrug?

Det siger sig selv, hvorfor du skal droppe det spørgsmål. Du er jo typen, der rent faktisk arbejder, når du er på arbejde. Derfor har du intet at skjule, og derfor er du heller ikke bekymret for, om din kommende arbejdsgiver har for vane at overvåge sine medarbejdere. Selvom der her kunne diskuteres om dette emne, så er det ikke tilrådeligt at bringe dette på banen til jobsamtalen.

Drop: Spørgsmål som allerede er besvaret

Det er pinligt til samtalen at komme til at afsløre, at man af den ene eller anden ikke hørte efter. Sørg for at være fokuseret på, hvad der bliver sagt, så du undgår at lave denne basale fejl.

Stresser du over, at du faktisk får problemer med at nå at hente ungerne i institutionen, at du har en deadline på dit nuværende arbejde, som bliver presset, eller at du nok bliver forsinket til kaffeaftalen med din ven eller veninde, så sørg for at få det afklaret, inden du sætter dig ved samtalebordet. På den måde forebygger du, at dine tanker pludselig flyver steder hen, hvor de slet ikke burde være.

Udskyd: Hvilke goder er der ved jobbet?

Det er ikke ulovligt at være interesseret i, hvad der er af goder ved stillingen og i virksomheden. For eksempel om der er bonusordning, mulighed for et billigt fitness abonnement, lukrativ frokostordning, fryns á la en bærbar computer eller telefon. Men det er ikke emner, som er en første samtale værdig.

Læg i stedet ud med at bruge al din energi på at gøre et godt indtryk, så du ender med et jobtilbud i hænderne. Og når det så er landet, så kan du begynde forhandlingen om, hvad du er værd af ekstra goder.

Udskyd: Hvordan er arbejdstiderne?

Selvfølgelig skal du vide, hvornår du skal møde ind og nogenlunde, hvornår du kan gå. Men du må ikke give arbejdsgiveren den opfattelse, at dit primære fokus ved dit nye job er, hvornår du kan smutte fra det. Typisk vil arbejdsgiveren selv gøre opmærksom på arbejdstiderne, og spørgsmålet vil dermed helt automatisk blive besvaret.

Og viser det sig så, at det ikke bliver bragt naturligt på bane, så spørg til sidst i processen, når du er så tæt som muligt på at tage stilling til, om du vil takke ja til jobbet.

Udskyd: Hvad er jeres barselspolitik?

Selvfølgelig er der, og skal der være, rettigheder i forhold til barsel, fædre- og forældreorlov, men der er ingen grund til at lægge ud med at gøre opmærksom på, at du på et tidspunkt (og nu du spørger, så sikkert i en forholdsvis nær fremtid) har tænkt dig at smutte i en periode, fordi du har et barn, som enten skal fødes, mades, passes eller indkøres i institution.

Vent med at spørge ind til det, til du står med et jobtilbud i hånden. Når først arbejdsgiveren har besluttet, at det er dig, de vil have, er det okay, at du vil kende mere til forhold og betingelser i forbindelse med barsel – reproduktion er trods alt aktuelt for en ret stor procentdel af arbejdsstyrken.

lemo-recruitment ApS har i tilknytning til ovenstående tidligere lavet en jobsamtaleguide til både virksomhed og kandidat – Jobsamtalen – hvad virker? Tag et kig på den, og hvis vi kan hjælpe dig yderligere, er du meget velkommen til at kontakte os.

Avatar photo
MML

Morten Madsen har mere end 20 års erfaring som Koncern HR-chef og Rekrutteringsansvarlig. Han har en HRD erhvervsdiplomuddannelse, er uddannet Business Coach og er certificeret i GARUDAs og Thomas International´s personprofilværktøjer.